Ajuts Municipals per a comerç, persones autònomes i microempreses afectades per la Covid-19

Escrit el 03/02/2021
CANAL150TV

A les sessions, organitzades per Grameimpuls, informaran de les línies de suport empresarial i requisits per a sol·licitar l’ajut econòmic.

Les sessions tindran una durada aproximada d’1h i es faran en format virtual.

Ajudes d’entre 1.000€ a 1.500€ per a persones treballadores autònomes i microempreses de la ciutat

Us podeu apuntar a la sessió informativa que us interessi en el següent enllaç i horaris:

  • Sessió de dijous 4 de Febrer 14h30 a 15h30
  • Sessions tarda dimecres: 10,17 o 24 de Febrer 17h00 a 18h00
  • Sessions migdia dilluns: 8, 15 o 22 de Febrer 14h30 a 15h30

Les persones inscrites rebran les instruccions per connectar-se a l’aula virtual abans de l’inici de la sessió.

Servei de Foment Empresarial de Grameimpuls, SA

Tel. 93 466 52 24 | formacue@grameimpuls.cat

Pacte local per a la reconstrucció social, econòmica i cultural

El 19 de gener de 2021 la Junta de Govern local va aprovaruna nova línia d’ajuts per al sector del comerç i la restauració, per pal·liar els efectes de la pandèmia de la Covid-19, i que complementarà les subvencions promogudes durant el 2020.

Aquesta nova línia d’ajuts està adreçada a subvencionar despeses com el lloguer, els subministraments, la quota d’autònoms o el material higiènic i preventiu, a les microempreses del territori (menys de 10 treballadors/es) que des del 14 de març hagin patit algun tancament del seu negoci arran de la pandèmia de Covid-19.

Els bars i restaurants, les botigues de roba, els centres d’estètica, els gimnasos petits, els professionals autònoms, les parades de mercat ambulants, i altres negocis serán el beneficiats

Aquesta iniciativa és fruit del Pacte local per a la reconstrucció social, econòmica i cultural, signat el passat mes de juliol per tots els grups polítics municipals (PSC, Ciutadans, ECP i ERC) i del Pla d’Acció Municipal 2020-2023 (PAM).

En aquesta ocasió, els fons que s’invertiran provenen de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en concret del Pla metropolità de suport a la cohesió social, l’economia de proximitat i la coproducció de serveis per als municipis (ApropAMB). L’AMB ha atorgat a Santa Coloma de Gramenet una subvenció per valor d’1.385.000 €, i d’aquests, 750.000 € es destinaran als nous ajuts per a microempreses.

Requisits i terminis

Pel que fa als requisits, cal que l’empresa hagi estat donada d’alta abans de l’1 de gener de 2020, i que tingui el seu establiment ubicat a Santa Coloma.

Si el negoci no disposa d’establiment (per exemple, un formador autònom), caldrà que la persona estigui empadronada a Santa Coloma des del 14 de març i, com a mínim, fins al moment de la presentació de la sol·licitud.

D’altra banda, l’empresa no ha hagut d’acomiadar ningú (Els ERTO’s no suposen acomiadaments), i  ha d’estar en funcionament, com a mínim, fins a la data de cobrament de la subvenció.

L’ajut podrà tramitar-se presencialment a l’OIAC o bé online, a través del Registre Telemàtic de l’Ajuntament

El termini per presentar les sol·licituds està previst que s’obri durant la primera quinzena de febrer.

Per a més informació, les persones interessades poden adreçar-se al Servei de Foment Empresarial de Grameimpuls: 93 466 52 24, e-mail: sfe@grameimpuls.cat i cita prèvia: https://www.grameimpuls.cat/cita-previa/cita-previa-sfe

Ajuts econòmics (subvencions, préstecs, ajornaments, etc.) i assessorament empresarial per reorientar els negocis

L’Ajuntament també ofereix acompanyament en la cerca d’ajuts econòmics (subvencions, préstecs, ajornaments, etc.) i assessorament empresarial per reorientar el negoci si escau (cerca de noves línies de negoci, transformació digital, transmissió de l’empresa, etc.)


El sector del comerç, els serveis i la restau­ració és un dels més importants de l’economia local, amb 2.254 establiments actius, dels quals 1.225 són de comerç al detall, 469 de serveis i 560 de restaura­ció.

El sector del comerç també és un dels que genera més llocs de feina a la ciutat; hi treballen més de 3.000 persones.


Nova línia d’ajuts per a les microempreses i el comerç de Santa Coloma de Gramenet
Nova línia d’ajuts per a les microempreses i el comerç de Santa Coloma de Gramenet

Subvencions 2020

Durant el 2020, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha donat suport al teixit productiu: al comerç, la restauració i les microempreses compostes bàsicament per persones autònomes.

Molts dels ajuts han obtingut ampliacions pressupostàries de les consignacions inicials, hi ha hagut  bonificacions extraordinàries i tot plegat  ha estat complementat  amb un servei d’acompanyament, d’informació i assessorament.

En total, una inversió de més de 700.000 € per pal·liar els efectes de la pandèmia.

Un nou marketplace; comprasantacoloma.cat

Entre les accions dutes a terme, destaca la posada en marxa  del marketplace comprasantacoloma.cat, que permet a la ciutadania fer comandes per internet als mercats municipals i establiments de la ciutat i rebre-les al domicili de forma gratuïta (inversió: 42.784,88 €).

D’altra banda, s’han donat ajuts per a la modernització dels establiments de restauració i per al comerç social.

Aquests últims han estat un èxit, amb més de 60 sol·licituds i un pressupost de 100.000 grames.

També s’han donat subvencions a l’autoocupació per valor de 208.291 €, a l’Agrupació del Comerç i la Indústria i Mercat de Sagarra (50.325 €) i a l’enllumenat de Nadal (40.000 €).

D’altra banda, s’ha dut a terme un sistema de bonificacions i exempcions en les taxes municipals (terrasses, mercats i residus) per minimitzar els efectes dels tancaments decretats. Això ha suposat a l’Ajuntament una despesa addicional de més de 250.000 €.

Al 2021 es preveu una inversió de més de 1.300.000 €, que variarà en funció de l’evolució de la pandèmia.

Marketplace comprasantacoloma.cat
Marketplace comprasantacoloma.cat
Font: Servei de Comunicació Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet